Over Ki en meditatie

1001004006851293Jaren geleden vond ik het boek Het Witte Leger door Hans Peter Roel.  De schrijver neemt je mee naar Schotland, Rosslyn Chapel en komt in het verhaal dicht bij het Vrijmetselaars gedachtengoed.

In mijn wordpress blog .Over Hunebedden… Intuïtie en Synchroniciteit.  maart 31, 2010 Els  had ik het al erover.

De workshop die volgde kwam op dat moment nog niet binnen,  maar het heeft me niet losgelaten.

Enkele weken geleden een van zijn andere interessante boeken – Ki – opnieuw gelezen.  Het verhaal loopt langs dezelfde lijnen. Peter – een jonge man die ondanks zijn maatschappelijk succes – in een extreme depressie terecht komt.

Op een trektocht in het Himalaya gebergte in een poging zijn leven onder controle te krijgen, heeft hij een gids. Dit is een Sherpa. Deze gids krijgt al snel inzicht in Peters problemen. Hij adviseert hem om in een Boedhistisch klooster, hoog in de bergen, in retraite te gaan.  Het verhaal  is fascinerend.  Daar wordt hem door de monikken geleerd wat Ki inhoud en hoe dit op verschillende manieren in zijn leven  toe te passen.

Je Ki-punt vind je drie vingerdiktes onder je navel.

1001004011342617De vier Ki principes worden aan het eind van het boek uitgebreid toegelicht :

1. Breng je aandacht in je Ki-punt

2. Ontspan je volledig

3. Houd je lichaamszwaartepunt laag

4. Laat Ki naar buiten stromen.

Al enige weken pas ik deze vier in mijn meditatie in de ochtend (en andere momenten van de dag!) toe.  Met een kop koffie, mijn Kon Tiki sloffen aan en mijn handlabyrintje op schoot. En langzaam maar zeker ervaar ik dat ik steeds makkelijker mijn engergie kan kanaliseren. De rust in mijn soms hectische gedachtenloop kan bewaren en controleren. Maar wat overduidelijk is geworden is dat ik het verleden nu moet afsluiten. Het zijn herinneringen, ervaringen en een leerproces, maar wat Was is niet meer. De toekomst ?.. het vertrouwen, de levensvreugde het te laten komen zoals het komt is wat Is.  Wat blijft is het NU. Deze dag. Dit uur. Dit moment. Daarin te blijven, daar gaat het om.

.. en met deze labyrint bemoedigingen naast me..

kan er weinig mis gaan voor de dag die komen gaat..

..toch?

P1040321ElsScan022

Kijk op de website  www.kicentrum.nl daar lees je er alles over!

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *